Kuchnia to serce każdego domu, gdzie każdego dnia dzieje się dużo ważnych rzeczy. Mowa tutaj nie tylko o gotowaniu, ale także rodzinnych rozmowach, wspólnym spożywaniu posiłków. Warto więc zadbać o to, aby w sposób optymalny i ergonomiczny zaprojektować kuchnię. Tak, aby każdy z domowników mógł w takim pomieszczeniu poczuć się dobrze. Oto kilka wskazówek, które będą stanowić nie lada podpowiedź dla osób, zastanawiających się, jak zaprojektować kuchnię.
Trójkąt roboczy w kuchni
Przystępując do projektowania kuchni, należy zainteresować się zasadą trójkąta roboczego. Pewni amerykańscy naukowcy ustalili, że to właśnie trójkąt roboczy wpływa na wygodę i komfort pracy w tym pomieszczeniu. O co chodzi dokładnie? Otóż następujące sprzęty: lodówka, kuchenka i zlewozmywak, muszą znajdować się od siebie w określonych odległościach. W ten sposób poruszanie się pomiędzy nimi będzie można w sposób maksymalny usprawnić. Zgodnie z tym, odległość pomiędzy kuchenką i lodówką powinna mieścić się w granicach od 120 do 270 cm. Jeżeli chodzi o lodówkę i zlewozmywak – od 120 do 210 cm. Na samym końcu jest kuchenka i zlewozmywak. Dla nich te odległości powinny wynieść także od 120 do 210 cm. W zdecydowanej większości kuchni udaje się utrzymać takie wymiary, dlatego warto do tego dążyć, aby móc w sposób wygodny korzystać ze swojej kuchni.
Strefy kuchenne
Kolejną ważną kwestią w trakcie projektowania kuchni, są strefy, które także powinno się zaplanować, aby nie odczuwać zmęczenia i znużenia w trakcie gotowania.
Patrząc od strony drzwi do kuchni i kierując się na lewo, pierwsza strefa to zapasy. To właśnie tam powinna znaleźć się m.in. spiżarnia (lub coś na kształt niej), aby mieć pod ręką miejsce, gdzie będzie można ulokować wszystkie zapasy. Tak, aby nie musieć chodzić z zakupami po całym pomieszczeniu. W tej strefie znajduje się lodówka. Kolejna jest strefa przechowywania, gdzie znajdują się wszystkie artykuły spożywcze, które nie wymagają warunków chłodzenia. Tutaj również umieszcza się wszelkiego rodzaju akcesoria kuchenne (np. garnki, deski do krojenia), jakie będzie wykorzystywało się w strefie roboczej, która jest następna na planie. Tak, aby przechodzenie pomiędzy kolejnymi sprzętami było jak najbardziej płynne. W strefie roboczej musi znaleźć się miejsce na krojenie, szatkowanie, itd. Potem następna w kolejności powinna być strefa zmywania, gdzie zostanie umieszczony zlewozmywak/zmywarka. Na samym końcu znajduje się równie ważna strefa gotowania, gdzie wszystkie dania będą poddawane obróbce termicznej.
O czym pamiętać podczas projektowania kuchni?
Ważne jest to, aby kuchnię zaprojektować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Istnieje możliwość zamówienia mebli w stylu klasycznym, nowoczesnym, industrialnym, glamour, itd. Z ciekawości można przejrzeć wszystkie projekty, które dostępne są online, aby znaleźć dla siebie inspiracje. Dobrym rozwiązaniem może być wykonanie mebli na indywidualne zamówienie, dzięki czemu wszystkie meble będą dopasowane do przestrzeni. Jest to szczególnie ważne w przypadku kuchni o nietypowych wymiarach, z wysokimi sufitami lub też skosami.