Dorodne warzywa z własnego ogrodu, czyli kiedy najlepiej sadzić cebulę dymkę?

cebula dymka sadzenie

Warzywa z własnego ogrodu to z pewnością powód do dumy i radość z włożonej pracy. To również pewność, że spożywane produkty nie zawierają środków chemicznych. Dziś, w naszym artykule zajmiemy się warzywem bogatym w witaminę C i B, oraz w potas, wapń czy żelazo – cebulą. Podpowiemy jak i kiedy sadzić cebulę dymkę oraz jak zadbać o wysoki i dorodny plon.

Cebula dymka – krótkie wprowadzenie

Cebula dymka to nic innego, jak małe cebulki, gotowe do posadzenia we własnym ogrodzie. Można ją wyhodować samodzielnie, lub zakupić w niemal każdym sklepie ogrodniczym. W związku tym, że młoda cebula z siewu często przegrywa walkę z chwastami, większość ogrodników wybiera tę drugą opcję. Cebula z dymki uchodzi za bardzo tolerancyjną wobec naszych niekorzystnych warunków zarówno klimatycznych, jak i glebowych i udaje się na terenie całego kraju. Jest zatem idealna dla osób, które nie mają wielkiego doświadczenia w uprawie warzyw.

Najlepszy czas na sadzenie

W naszym klimacie najlepiej sadzić cebulę dymkę wczesną wiosną (od końca marca do kwietnia) lub jesienią (wrzesień), gdy ziemia jest wilgotna a temperatura powietrza waha się między 10 a 20 stopniami Celsjusza. Rozstawa powinna wynosić 30 – 40 cm między rzędami i 5 – 8 cm w rzędzie. Cebulę dymkę sadzimy na taką głębokość, by jej wierzchołki znajdowały się na poziomie gruntu. Stanowisko dla tej rośliny powinno być dobrze nasłonecznione.

Podstawowe zasady udanej uprawy

Aby uzyskać satysfakcjonujące plony musimy zadbać o odpowiednie warunki dla cebuli dymki. Miejsce, w którym zasadzimy warzywo musi być słoneczne, a gleba żyzna i przepuszczalna. Jej odczyn powinien być obojętny lub lekko kwaśny, w przeciwnym razie trzeba będzie zwapnować ziemię. Odchwaszczanie powinno być regularne. Usuwanie młodych chwastów chroni delikatny system korzeniowy cebuli przed jej uszkodzeniem. Pozwala też wzruszyć ziemię między rzędami, podnosząc jej przepuszczalność, co skutkuje lepszym wzrostem warzywa. W okresie wegetacji, cebula dymka nie wymaga częstego podlewania, ale przez pozostałą część roku należy pamiętać o regularnym nawadnianiu. Ostatnim ważnym aspektem przyczyniającym się do udanej uprawy jest sąsiedztwo innych warzyw. Cebula dymka lubi towarzystwo ogórków, buraka ćwikłowego, marchewki, pietruszki, majeranku, truskawek, sałaty głowiastej lub pomidorów. Z kolei kapusta i rzodkiewka to rośliny, których nie należy sadzić w bliskiej odległości. Dopilnowanie tych wszystkich niezbędnych czynników zaowocuje obfitymi zbiorami.

Zalety sadzenia cebuli dymki

Cebula jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C oraz E, a także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń czy magnez. Związki te przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymania zdrowych kości i zębów. To zalety prozdrowotne, a jakie zalety wynikają z sadzenia?

+ wysoka odporność na warunki klimatyczne i glebowe

+ pozwala ominąć najtrudniejszy etap w uprawie, który następuje po wschodach

+ zazwyczaj lepiej się przechowuje

+ wcześniejszy zbiór niż z siewu (ok 4 – 6 tygodni)

Cebula dymka to sprawdzony sposób na zdrową i dorodną cebulę z własnej działki lub ogrodu przydomowego. Dzięki stosunkowo prostej pielęgnacji i łatwego dostosowania metod uprawy do panujących warunków lokalnych, każdy może cieszyć się własnoręcznie wyhodowaną cebulą.